انواع گیربکس صنعتی

انواع گیربکس صنعتی


گیربکس صنعتی بخش بسیار مهمی از سیستم انتقال انرژی است که بین تولید کننده و مصرف کننده برق نصب می شود. گیربکس های صنعتی علاوه بر انتقال انرژی مکانیکی از یک موتور الکتریکی به یک دستگاه انرژی گیر، می توانند سرعت چرخش و گشتاور را نیز تغییر دهند. در واقع بسته به محل نصب و استفاده گیربکس، انتظارات از این خودرو متفاوت خواهد بود. بسیاری از موتورهای الکتریکی سرعت چرخش بالایی دارند. در حالی که مصرف کننده انرژی به گشتاور بیشتری نیاز دارد. در اینجا گیربکس متناسب با نیاز مصرف کننده سرعت چرخش را کاهش داده و گشتاور مورد نیاز دستگاه را تولید می کند. انواع گیربکس‌ها شامل هلیکالی، صفحه‌ای، مخروطی، و پلنتاری هستند. گیربکس‌های هلیکالی با دنده‌های زاویه‌دار، بازدهی بالا و صدای کمی دارند. گیربکس‌های مخروطی برای انتقال نیرو در زوایای 90 درجه استفاده می‌شوند. گیربکس‌های پلنتاری با ساختار مرکزی و دنده‌های چرخشی به نسبت دورانی بالا می‌توانند به کاربردهای متنوعی پاسخ دهند. این اجزا با تنوع و اختصاص مناسب، در صنعت به بهبود کارایی و کارکرد تجهیزات کمک می‌کنند.

گیربکس های صنعتی مدل های مختلفی دارند که هر کدام از آنها کارکرد مخصوص به خود را دارد. در واقغ انواع گیربکس صنعتی به همراه کاربرد آنها عبارتند از:

گیربکس مدل خورشیدی

گیربکس خورشیدی نسبت به سایر مدل های گیربکس طراحی پیشرفته تری دارند که از سه دنده یکی در مرکز دنده خورشیدی و دو دنده تشکیل شده است. در اطراف آن دنده هایی با نام سیارات (گرد) و حلقه ها هستند. بنابراین چرخ دنده سیاره ای بین دو چرخ دنده دیگر قرار می گیرد. در این نوع گیربکس به جز دنده خورشیدی ممکن است یک یا چند دنده دیگر وجود داشته باشد. گیربکس مدل خورشیدی یک فناوری نوین است که از انرژی خورشید برای تأمین نیازهای انرژی سیستم‌های گیربکس استفاده می‌کند. این گیربکس‌ها از دنده‌های هلیکالی یا مخروطی بازدهی بالا و کم صدا بهره می‌برند. با تجهیز به تراکم انرژی خورشیدی، این مدل‌ها به سیستم‌های پایدار و بی‌انتهای انرژی منجر می‌شوند. گیربکس مدل خورشیدی باعث کاهش اثرات منفی بر محیط زیست شده و در سازه‌هایی مانند سامانه‌های ردیابی خورشیدی و توربین‌های بادی استفاده می‌شود. این فناوری، جهتی نوین در راستای استفاده مستدام از انرژیهای تجدیدپذیر و کاهش وابستگی به منابع سوخت فسیلی محسوب می‌شود.

 

گیربکس خورشیدی
گیربکس خورشیدی

انواع گیربکس صنعتی خورشیدی

بر اساس طراحی و عملکرد گیربکس خورشیدی می توان این محصولات را به چهار دسته اصلی تقسیم کرد. در زیر انواع مختلف گیربکس خورشیدی و توضیحات کلی در مورد هر کدام آورده شده است.

  • خطی

این مدل دارای چهار طبقه است که هر طبقه دارای ضریب تبدیل تقریباً سه به چهار است.

  • زاویه ای یا مورب

با توجه به اینکه دنده های این مدل مخروطی هستند، نه تنها در برابر ضربه های شدید مقاومت بالایی دارند، بلکه ساختاری زاویه دار یا مورب نیز دارند.

  • پایه

مدل پایه بر اساس نام خود دارای یک قطعه اضافی به نام پایه در قسمت خروجی است که برای پشتیبانی از انتقال استفاده و استفاده می شود. علاوه بر این، شافتی نیز وجود دارد که وظیفه حرکت گیربکس را بر عهده دارد.

گیربکس مدل حلزونی

گیربکس حلزونی یکی از پرکاربردترین انواع گیربکس در دستگاه ها و ماشین آلات صنعتی می باشد. انتقال نیرو در دو دنده از طریق گیربکس های حلزونی انجام می شود. این گیربکس ها دو مرحله ای هستند و در انواع مختلفی عرضه می شوند. گیربکس های حلزونی از دو چرخ دنده و یک قسمت حلزونی تشکیل شده است که چرخ دنده از برنز و قسمت مارپیچ از فولاد ساخته شده است. زاویه خروجی این نوع گیربکس ها 90 درجه است به همین دلیل به گیربکس های حلزونی گیربکس 90 درجه نیز می گویند.

بدین ترتیب این نوع گیربکس ها عملکرد بسیار نرمی دارند و در مدل های مختلفی عرضه می شوند که در این باره توضیحات زیادی در اختیار شما قرار خواهیم داد. گیربکس حلزونی جزء بسیار مهم و ارزشمند ماشین آلات و دستگاه های صنعتی است که مانند سایر صنایع برای کنترل و تنظیم سرعت استفاده می شود. وجود این دستگاه در اکثر دستگاه های صنعتی الزامی است و بدون این قطعه دستگاه قادر به کار نخواهد بود. گیربکس های حلزونی بیشترین کاربرد را در آسانسورهای صنعتی دارند.

به همین دلیل از ویژگی های اصلی این نوع گیربکس برگشت پذیری و قفل شدن است. این ویژگی گیربکس های حلزونی به این صورت است که با توقف موتور، هل دهنده ها به جای خود برنمی گردند و در جای اولیه خود می ایستند. هنگام انجام این کار، ایمنی و سلامت فرد داخل آسانسور کاملا تضمین می شود. در نتیجه اکثر آسانسورهای صنعتی از گیربکس های حلزونی استفاده می کنند.

این گیربکس ها با انواع میل توخالی، فلنج و پایه موجود می باشند.

گیربکس حلزونی
گیربکس حلزونی

کاربرد های گیربکس حلزونی

  • سهولت در تعمیر و نگهداری یکی دیگر از مزایای گیربکس های حلزونی است.
  • از دیگر مزایای این گیربکس های صنعتی می توان به راندمان خروجی گشتاور بالا اشاره کرد.
  • جنس بدنه این نوع گیربکس از جنس آلومینیوم بوده و مقاومت بالایی در برابر لرزش دارد.
  • همچنین این گیربکس ها استارت نرمی دارند و کمترین میزان صدا را در حین کار تولید می کنند.
  • نگهداری راحت و ساده یکی دیگر از مزایای گیربکس های صنعتی حلزونی است.

گیربکس مدل هلیکال

این گیربکس با شافت مستقیم یا گیربکس کواکسیال به جعبه دنده ای گفته می شود که محورهای خروجی و ورودی آن در یک جهت هدایت شده و بر روی محور چرخش قرار دارند. گیربکس های شافت مستقیم به لطف طراحی خاص خود فضای کمی را اشغال می کنند و در صنعت بسیار کارآمد هستند. البته در سایر سیستم های درایو به خصوص در کاربردهای درایو سرو نیز استفاده می شود. گیربکس های هلیکال به دلیل وجود چرخ دنده های مورب به گیربکس های حلزونی معروف هستند و دلیل استفاده از این نوع دنده ها افزایش طول عمر دنده و کاهش صدای آن می باشد. معمولا در این گیربکس ها به دلیل سرعت چرخش زیاد دنده اولین مرحله ورودی موتور الکتریکی می باشد.

در این گیربکس ها با کاهش صدا و تعویض روان و آسان دنده در سیستم های انتقال قدرت استفاده می شود و همچنین در سرعت ها و سطوح قدرت بالاتر نسبت به دنده های ساده قابل استفاده است. اساس کار این نوع گیربکس به شرح زیر است. که با کاهش سرعت باعث افزایش گشتاور در قسمت خروجی می شوند. با توجه به هزینه ساخت بالای چرخ دنده های مورب نسبت به دنده های مستقیم، این گیربکس ها معمولا در مکان هایی که انتقال نیرو زیاد و زمان کارکرد گیربکس طولانی است استفاده می شود.

گیربکس هلیکال
گیربکس هلیکال

گیربکس مدل آویز

گیربکس آویز گونه ای از موتور دنده ای است که از چرخ دنده برای کاهش سرعت استفاده می کند. آنها را “شافت موازی” می نامند زیرا شافت موتور و شافت گیربکس در صفحات موازی قرار دارند. این وضعیت است که امکان استفاده از گیربکس های کاملاً تخت را فراهم می کند که برای کاربردهایی که فضا محدود است ایده آل هستند. دنده بالا می تواند از سه نوع چرخ دنده برای رسیدن به انتقال استفاده کند. انتخاب یکی یا دیگری بستگی به کاربرد نهایی و ویژگی های مورد نیاز ما در کاهنده دارد.

سخن نهایی درباره گیربکس های صنعتی

گیربکس ها بسته به عملکردشان به دو نوع اوردرایو و گیربکس کاهش تقسیم می شوند. عملکرد این دو مجموعه گیربکس مخالف یکدیگر است. به عبارت دیگر، گیربکس های استپ آپ با افزایش سرعت چرخش موتور الکتریکی، گشتاور را کاهش داده و قدرت را به میزان مورد نیاز مصرف کننده تامین می کنند. گیربکس های افزایشی معمولا در صنایعی مانند پالایشگاه های نفت، نیروگاه ها و صنایع پتروشیمی استفاده می شوند. گیربکس صنعتی عضوی جدانشدنی از صنعت میباشد که در این مطلب به انواع گیربکس صنعتی اشاره کردیم.

سوالات متداول در مورد انواع گیربکس صنعتی

  1. گیربکس هلیکال چیست؟
    این گیربکس با شافت مستقیم یا گیربکس کواکسیال به جعبه دنده ای گفته می شود که محورهای خروجی و ورودی آن در یک جهت هدایت شده و بر روی محور چرخش قرار دارند. البته در سایر سیستم های درایو به خصوص در کاربردهای درایو سرو نیز استفاده می شود.
  2. گیربکس حلزونی چیست؟
    گیربکس حلزونی یکی از پرکاربردترین گیربکس های صنعتی در دستگاه ها و ماشین آلات صنعتی می باشد. انتقال نیرو در دو دنده از طریق گیربکس های حلزونی انجام می شود. این گیربکس ها دو مرحله ای هستند و در انواع مختلفی عرضه می شوند. گیربکس های حلزونی از دو چرخ دنده و یک قسمت حلزونی تشکیل شده است که چرخ دنده از برنز و قسمت مارپیچ از فولاد ساخته شده است.

چه امتیازی می دهید؟

2 دیدگاه

    • گیربکس تیکنر صنایع آب و فاضلاب، میكس صنایع معدنی و میكس قیر
      گیربکس خطوط کارخانجات فولاد نظیر نورد فولاد
      گیربکس برای توربین‌های بادی
      گیربکس آسیاب‌های خردكن مواد معدنی
      گیربکس بال‌میل سیمان و صنایع وابسته
      گیربکس وینچ‌های كشنده
      گیربکس خطوط رولینگ
      گیربکس نوار نقاله و حمل و نقل

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *