الکتروموتور سه فاز چیست؟ الکتروموتور سه فاز دارای سیم پیچهایی میباشد که نقش تولید جریان را در موتورهای الکتریکی دارند. توان الکتروموتور سه فازی در مقایسه با نوع تک فازی بالا میباشد به این علت در دستگاههای صنعتی مختلف بیشتر بکار میرود. این الکتروموتورها در آسانسورها، بتونیرها، بالابرهای ساختمانی و نوار نقالهها استفاده میشوند و کاربردهای زیادی دارند.
الکتروموتور سه فازی دارای قطعاتی بنام استاتور و روتور میباشد. استاتور دارای سیم پیچ، قاب و هسته است. سیم پیچها از منبع برق تغذیه کرده و جریان تولید میکنند. میدان مغناطیسی دوار توسط این سیم پیچها ایجاد میشود. الکتروموتورهای سه فازی از طول عمر بالایی برخوردار میباشند و در شرایط مختلف بهترین عملکرد را دارند. اگر می خواهید بدانید الکتروموتور سه فاز چیست؟ در ادامهی مطلب با اجزا، کاربردها و مزایای الکتروموتور سه فازی بیشتر آشنا خواهید شد.
معرفی الکتروموتور سه فاز
برای معرفی الکتروموتور سه فاز باید گفت که قطعهی الکتریکی میباشد که در موتورهای الکتریکی بکار میرود. این قطعات از نظر شکل ظاهری ساده هستند اما در داخل ساختاری پیچیده دارند. الکتروموتور سه فاز از سه دسته سیم پیچ تشکیل شده است که با زاویهی ۱۲۰ درجه از یکدیگر قرار گرفتهاند. این سیم پیچیها از جریان برق یا منبع خاصی تغذیه میکنند و با کمک قطعات دیگر الکتروموتور جریان و میدان مغناطیسی بوجود میآورند. وظیفهی اصلی آنها راه اندازی موتورهای الکتریکی صنعتی میباشد.
الکتروموتورهای سه فاز از توان بالایی برخوردار میباشند به این علت در موتورهای صنعتی پرکاربرد بیشتر استفاده میشوند. الکتروموتورهای تک فاز دارای دو دسته سیم پیچ میباشند و در لوازم خانگی برقی کاربرد بالایی دارند. حجم سیم پیچی نوع سه فاز از نوع دو فاز چندان زیاد نمیباشد اما توان بالایی در بکار انداختن دستگاههای صنعتی دارد. این نوع الکتروموتورها استحکام و طول عمر بالایی دارند. الکتروموتورهای سه فاز دارای قطعات متعددی هستند که در عملکرد آنها کمک میکنند.
اجزای الکتروموتور 3 فاز
الکتروموتور سه فاز ساختار خاصی دارد و از اجزای مهمی ساخته میشود. استاتور و روتور قطعات اصلی این الکتروموتورها میباشند که ویژگیهای خاصی دارند.
- روتور:
روتور بخش متحرک الکتروموتور سه فاز میباشد که از هادیها و هستهی استوانهای شکل تشکیل یافته است. هسته چند لایهای میباشد و دارای شکافهای موازی است. هدایت کنندهها از جنس مس و یا آلومینیومی میباشند که به شکافهای متعدد متصل شدهاند. - استاتور
استاتور الکتروموتور سه فاز از سه بخش قاب، هسته و سیم پیچ ساخته میشود که هر کدام اینها کاربرد متفاوتی دارند. این قسمت با وصل به منبع تغذیه سه فاز یا AC یک میدان مغناطیسی متحرک بوجود میآورد. - قاب:
قاب استاتور از قسمتهای داخلی آن یعنی هسته و سیم پیچ محافظت میکند. قاب بطور معمول از فولاد زنگ نزن و آلیاژهای آلومینیم تهیه میشود. این اجزا باید از استحکام بالایی برخوردار باشند تا از آسیب قطعات جلوگیری کنند. قاب دارای پرههای هواکش میباشد که در تنظیم دمای هوای دستگاه نقش دارند. - هسته استاتور:
هسته بخش مهم استاتور میباشد که توسط مهرههایی از فولاد با ضخامت متناسب لایه بندی شده است. در موقع تولید جریان توسط استاتور و روتور تلفات جریان زیاد میباشد که توسط هسته و لایهها از آن جلوگیری میشود. هسته سیم پیچها را احاطه کرده است. - سیم پیچ استاتور:
سیم پیچ استاتور در داخل هسته قرار دارد. در واقع این اجزاء به شکافهای موجود در هسته اتصال یافتهاند. الکتروموتور سه فاز از این سیم پیچها بعنوان منبع تغذیه استفاده میکند. موتورهای الکتریکی دارای یک جفت قطب میباشند که در سرعت آنها تأثیر دارند. در صورتی که تعداد قطبها کمتر سرعت بالا و قطبهای بیشتر با سرعت کمتر همراه هستند. سیم پیچهای موجود در استاتور تعداد قطبهای موتور را تعیین میکنند.
نحوه عملکرد الکتروموتور سه فاز
استاتور موجود در الکتروموتور سه فاز دارای سیم پیچهایی میباشد که از منبع جریان AC تغذیه میکند. در این حالت میدان مغناطیسی دوار بوجود میآید که با سرعت سنکرون چرخش میکند. سرعت سنکرون زمانی مطرح میشود که قطبهای روتور و استاتور هم تراز نباشند. این سرعت نباید با سرعت روتور برابر باشد. اختلاف سرعت سنکرون استاتور و روتور را لغزش میگویند.
یکی از مزایای مهم الکتروموتورهای سه فاز این است که چرخش میدان مغناطیسی آنها به اتصال الکتریکی نیاز ندارد. این موتورها خود راه انداز میباشند. روتور در میدان القایی با استفاده از حلقهی انتهایی کوتاه میشود و در میدان مغناطیسی استاتور را احاطه میکند. مقدار گشتاور در این نوع موتورها از اختلاف سرعت روتور و میدان دوار و لغزش موتور حاصل میشود.
کاربرد موتور الکتریکی سه فاز
در ادامه معرفی الکتروموتور سه فاز می توان گفت که در صنایع مختلف کاربردهای زیادی دارد. راه اندازی این موتورها چون نیازی به کنترل سرعت و گشتاور ندارند آسان میباشد. این موتورها در آسانسورها، کمپرسورها، پمپهای گریز از مرکز، نور نقاله و دستگاههای صنعتی بزرگ بکار میروند. در صنایع بسته بندی، بالابرهای ساختمانی، پمپ آبهای صنعتی، بتونیرها و کاترهای آسفالت بر استفاده میشوند.
مزایا و معایب الکتروموتور 3 فاز
در ادامه پاسخ به سال الکتروموتور سه فاز چیست؟ باید گفت که مزایای بالایی دارد و به این علت پرطرفدار میباشد:
- این الکتروموتور به آسانی نصب میشود.
- در شرایط مختلف کار میکند.
- قیمت آن مناسبتر میباشد.
- هزینهی نگهداری و تعمیر آن پایینتر میباشد.
- خود راه انداز میباشد و نیاز به اتصالات کمتری دارد.
- این الکتروموتورها از دوام و طول عمر بالایی برخوردار میباشند.
معایب:
- در سرعتهای کمتر گشتاور الکتروموتور سه فازی کاهش مییابد.
- این الکتروموتور برای ایجاد جریان باید به برق سه فاز وصل شود.
سخن پایانی الکتروموتور سه فاز چیست؟
الکتروموتور سه فاز در دستگاههای صنعتی بزرگ استفاده میشود. این موتورها دارای سه دسته سیم پیچ میباشند که میدان مغناطیسی دوار ایجاد میکنند. الکتروموتور سه فاز از توان بالایی نسبت به نوع تک فاز برخوردار میباشد به این علت دستگاههای صنعتی مختلف را به کار میاندازد. این موتورها از استاتور و روتور ساخته میشوند روتورها دارای هادی و هسته میباشند. الکتروموتور سه فاز در بالابرها و آسانسورها بکار میرود. این الکتروموتورها مزایای بالایی دارند و به آسانی نصب میشوند. الکتروموتور سه فازی در موقعیتهای مختلف عملکرد بالایی از خود نشان میدهد.
سولات متداول درباره معرفی الکتروموتور سه فاز
- الکتروموتور سه فاز چیست؟
الکتروموتور سه فاز دارای سه گروه سیم پیچ میباشد که در دستگاههای صنعتی بکار میرود. این موتور با استفاده از روتور و استاتور جریان لازم را برای راه اندازی دستگاهها فراهم میسازد. - الکتروموتورهای سه فاز در چه انواعی تولید میشوند؟
این الکتروموتورها در انواع قفس سنجابی و حلقه لغزنده تولید میشوند. موتورهای قفس سنجابی بعلت ساختار ساده، کم صدا بودن و عملکرد نرم نسبت به نوع لغزنده کاربرد بالایی دارند. - میزان سرعت الکتروموتور سه فازی به چه عواملی بستگی دارد؟
سرعت الکتروموتور سه فازی به فرکانس و سرعت روتور و استاتور بستگی دارد.
بدون دیدگاه